Parador-hotell🥂🍾


I morges var vi på veien kl. 8.05 og du skal etter hvert få vite grunnen. Hadde økonomisjefen vært med, hadde det blitt trøbbel.

Vi hørte om paradore-hoteller på vår aller første vandring i 2012. Den gangen var det er fjern drøm, da bodde vi  i sovepose på overfylte  herberger til 4 euro natta 😴. Nå fant vi plutselig ett paradore hotell på vår vandringsrute, og siden vår økonomisjef er hjemme,  tok vi sjansen 🤣.

Vi er ankommet hotellet etter mange herlige kilometer på bena. Her er det «pene mennesker» med dyre klær og flotte biler. Ho i resepsjonen spurte om vi trengte parkeringsplass, vi pekte på capsen og ryggsekken! Vi fikk oppgradert rom. Askerfruen synes ikke ho hadde passende antrekk til drink og dinner, hvor servitørene bar kjole og hvitt. Som nordlending pynta Æ mæ det beste Æ kunne og synes vi begge var kule. Vi fikk førsteklass service og deilig mat og drikke❤️

De fleste kjenner paradorerne, for denne kjeden av spanske luksushoteller, beliggende i historiske bygninger, er berømt langt utenfor landets grenser. Det er en yndet «sport» å gjøre «parador-hopping» – altså å dra på parador-turné og prøve å overnatte på forskjellige paradorer. I dag består kjeden av 94 hoteller, og det er en kjent sak at det er den spanske staten som driver paradorene. Det gir av og til anledningen til en viss statskontrollert og halvsøvnig atmosfære. Men nå er det som om parador-kjeden holder på å våkne opp er fra sin tornerosesøvn, for i tak med den stadig større konkurransen fra andre fine spanske hoteller, har man sett seg tvunget til å gjenoppfinne seg selv i en ny og mere tidsriktig skikkelse.

Spanias første parador åpnet i 1928 i Gredos, og den ble innviet av Kong Alfonso XIII. Ideen var å fremme landets turisme i de mindre besøkte, ikke- kystnære områdene og samtidig få gjort noe med det voksende problemet med historiske bygninger som holdt på å gå i frø. De private eierne av gamle palasser, borger, klostre, slott og palasser hadde ikke råd til å betale for vedlikeholdet, og hvis de skulle bevares for ettertiden, måtte staten trå til. Man kunne slå to fluer i et smekk ved å bygge om de gamle bygningene til luksushotell og på samme tid få fremmet turismen i innlandet.

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg